Receptfeltöltés
Ánizs, illatos és egészséges
2020.03.04.
Ánizs, illatos és egészséges
Szerző: Wessely Márta

A fűszerek között az egyik legmegosztóbb, édeskés illata sokak számára vonzó, míg mások számára egyértelmű figyelmeztetés: ánizzsal van dolguk!

A gyógyító ánizs sok ember számára a különféle torokcukorkák világából ismerős, pedig ez az íz és illat határozza meg a medvecukrot, vagy tette egyedivé és világhíressé az abszintot is.

Ánizs történelem

Az ánizs feltehetően Ázsiából származik, de már nagyon régóta jelen van a Római Birodalom egykori területein, azaz a Földközi-tenger partvidékén, és Észak-Afrikában. Fizetőeszközként is elfogadták (akár csak a sót vagy a fekete borsot), és a Biblián keresztül az ókori szerzők nagy művein át mindenütt kivívta magának az elismerést az ánizs. Gyógyhatásáról olvashatunk a görög katonaorvos, Dioszkoridész, a görög természettudós, Theophrasztosz leírásaiban, és enciklopédiájában még Plinius is megemlíti.

Az ánizsmag nem csak a torok őre, hanem a gyomrot is nyugtatja, nem véletlenül rágcsálták a rómaiak a nagyobb lakomák végén. Ugyancsak a gyomorra gyakorolt jótékony hatása tette nélkülözhetetlenné az ánizst már a kora középkorban, de nem csak a belső fertőzésektől óvta meg a kor emberét, hanem elűzte a szellemeket, és védett a rontástól is.

Ánizs a konyhában

Az ánizst már az ókortól kezdve leggyakrabban különféle süteményekben használták fel, illetve kenyereket, péksüteményeket ízesítettel vele, javarészt azért, hogy a teljes lakosság részesülhessen az ánizs jótékony hatásaiból. Ezen kívül az ánizs számos fűszerkeverékben megjelent, és gyakorta készítettek vele különféle szeszes italokat is.

Az ánizs a jelen kor gasztronómiájában szintén megtalálja a maga helyét, az indiai konyha mellett nálunk ugyancsak van helye az ánizsnak. Készíthetünk vele különféle kekszeket, illetve zöldségek, húsok fűszerezéséhez szintén alkalmazhatjuk. Felhasználásakor csak azzal kell tisztába lennünk, hogy minimális mennyiségben is igen intenzív, azaz nagyon óvatosan kell adagolni.

Az ánizslikőr nagyon sok helyütt fellelhető, a görög ouzo, a török raki, provence-i pastis mind-mind ennek a fűszernek a bűvöletében született. Teaként is sokfelé és sokan fogyasztották és fogyasztják a mai nap, hurutos megbetegedések esetén, gyomorpanaszok enyhítésére főzik és isszák az ánizsmagból készített teát.

Egészséges ánizs

Az ánizs hatásos a különféle paraziták ellen is, valamint vitamin- és ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, a B- és C-vitaminban gazdag magban még kálium, kalcium és vas is található.

Ánizs, de mégsem az

Bár illatra azonos (ugyanaz a vegyület található benne), az ánizsmag és a csillagánizs nem egy és ugyanaz. Ugyancsak hasonló illatú, de teljesen eltérő növény az édeskömény, ami távoli rokona az ánizsnak, de felhasználása messze nem azonos vele.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!