A tavaszi-nyári desszertkínálat egyik kedvelt tésztája a piskóta, amit nem csak torta formájában készíthetünk el, hanem kedvünk szerint megtölthetünk a szezon kínálta alapanyagokból. A piskótatekercs igazi klasszikusnak számít a magyar gasztronómiában. A mai napig megtalálni szinte az összes cukrászdában, de ő az a klasszikus, akit a háziasszonyok is előszeretettel sütnek.
Piskótatekercs: az alaptészta
A piskótatekercs alapját egy jó minőségű, tojásban gazdag, sok esetben sütőportól mentes, kevés lisztet tartalmazó könnyed piskóta adja, amelyet a legtöbb esetben nem ízesítenek. Természetesen a liszt egy részét lecserélhetjük holland - cukrozatlan – kakaóporra, a kedvelt olajos magvakból (dió, mogyoró, mandula) nyert jó minőségű liszttel is helyettesíthetjük a benne lévő búzalisztet és nyugodtan mehet a tésztába egy kis reszelt citromhéj, vanília vagy egy csipetnyi fahéj is, ízesítésnek.
Piskótatekercs: a sütés
A tészta sütésén sok múlik. Egyrészt meg kell találni az ideális felületet, amin süthetjük, a számunkra megfelelő technikát, ki kell tapasztalni, hogy hány perc az, amennyi idő alatt a tészta megsül, de nem szárad ki. A piskóta sütéséhez – és későbbi feltekeréséhez - nagy segítség a szilikonos sütőpapír, illetve a szilikon sütőlap. A sütéshez a leglaposabb gáztepsi az ideális, sőt, ha a sütőben megoldható, akkor érdemes a tésztát a gáztepsi hátán sütni, hogy a megsült piskótát még könnyebben leszedhessük, anélkül, hogy törne.
Piskótatekercs: a feltekerés
A kisült piskótát nedves konyharuhára fordítsuk rá és ezzel tekerjük fel. Ez megvédi a kiszáradástól és már megadja a piskótának a formát is. A konyharuhának tényleg csak kicsit kell nedvesnek lennie, ezt legkönnyebben egy spricni segítségével érhetjük el. Konyharuha hiányában a felhasznált szilikonlappal, sütőpapírra együtt szintén feltekerhetjük a tésztát.
Piskótatekercs: a töltelék
A klasszikus sárgabarack lekvár mellett számtalan más töltelékkel betölthetjük a süteményünket. A lekvárok közül szinte bármelyiket választhatjuk, de ha szeretnénk ennél komplexebb ízélményt, akkor krémsajt, tejszín vagy vaj alapú krémeket szintén tölthetünk a tésztába. A legegyszerűbb, legjobban hűthető a krémsajt, amelyeknek natúr változata tökéletes tortatöltelék. A krémsajt könnyedén ízesíthető, friss fűszerekkel (bazsalikom, citromfű, menta), egyszerűen elkeverhetők benne a szezon kedvenc gyümölcsei (apróra vágott eper, sárgabarack, őszibarack, szilva, málnaszem, meggy, áfonya, ribizli), igény szerint lazítható túróval, ricottával.
Természetesen a gyümölcsös krémek mellett készíthetünk kávés, kakaós, házi karamellával, gesztenyemasszával gazdagított, mogyoróskrémmel dúsított töltelékeket is. A töltelékeket felvert tejszínhabbal egyszerűen és hatékonyan lazíthatjuk.
Piskótatekercs: öntetek, bevonók
Az elkészített, feltekert tekercset még bevonhatjuk olvasztott csokoládéval, kaphat egy vékony fondant réteget, kerülhet rá gyümölcsös máz vagy akár egy adag a benne lévő krémből, csillagcsővel, dekoráció gyanánt. Illetve készíthetünk mellé sodókat, tojássárgájában gazdag vaníliás sodót vagy épp édes fehérborral főzött borsodót.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!