Receptfeltöltés
Újkrumpli, a tavasz kedvenc körete
2019.05.16.
Újkrumpli, a tavasz kedvenc körete
Szerző: Wessely Márta

A tavaszi zöldségek között május közepén már javában megtalálni az újkrumplit, ami boldog felüdülést jelent, főleg, ha tisztában vagyunk vele, hogy mire alkalmas és mire nem a zsenge burgonya.

Pucoljuk, nem pucoljuk, hogyan pucoljuk?

Az újkrumpli – magas víztartalmának köszönhetően – nagyon finom és gyors körete a tavaszi ételeinknek. Elkészítése nem igényel sok feladatot, az egészen zsenge újkrumplikat – egy nagyon alapos mosás után – sok esetben megpucolni is felesleges.

Ha viszont szeretnénk, akkor a még friss krumpli vékony héját többféle módon eltűntethetjük. Egyszerű és bevett módszer gyümölcskéssel finoman lekapargatni, de ennél sokkal gyorsabb és hatékonyabb, ha egy tiszta, új fém dörzsszivacsot dedikáltan a krumplik pucolására használunk, és ezzel távolítjuk el a felesleges héjat. Arra figyeljünk, hogy miben és hol pucoljuk az újkrumplit – a rebarbarához és a céklához hasonlóan – nagyon fog a héja, és a foltjait szinte lehetetlen kiszedni a ruhából.

A friss, pucolt újkrumpli sok helyütt vízbe áztatva árulják, ez a példát ne kövessük, az újkrumpli így is bőviben van a víznek, nem kell, hogy pluszban magába szívjon még.

Hogyan használjuk az újkrumplit?

Magas víztartalma miatt az újkrumpli könnyen és gyorsan megpárolható, ebben a formában valóban egyedülálló köret. Amennyiben lehetséges kevés vízben, vagy akár gőz felett, fedve pároljuk, hamar elkészül.

A párolt újkrumplit leggyakrabban kevés vajjal, frissen vágott petrezselyemzölddel tálalják, de ezen nyugodtan módosíthatunk, egy kevés olívaolajon – a nem túlpárolt szemeket – finoman átfuttathatjuk, ropogós, sült kéregbe vonva az omlós belsőt, adhatunk hozzá húsos szalonnapörcöket, kínálhatjuk snidlinges tejföllel, friss házi túróval vagy bryndzával. Az újkrumpli kitűnő körete a roston sülteknek, de szárnyasból készített raguk, halak mellé ugyancsak adható.

A párolt újkrumpli kitűnő alapja lehet számos salátának, amelyek így igazi főétellé minősülhetnek. Nem feltétlen kell neki dedikált salátákat keresni, a nizzai saláta, a cézár saláta alapja szintén lehet néhány szem, vastagabb karikára szelt, olívaolajjal vagy vajjal átforgatott újkrumpli.

A friss újkrumpliból krémleveseket is készíthetünk, más krémleveseket sűríthetünk vele. A krémleves fűszerezéshez kitűnő bármilyen zöldfűszer, legjobban a kapor, a petrezselyem, a kakukkfű és a rozmaring illik hozzá, de érdemes oregánóval, vagy a franciák által úgy kedvelt zöldfűszer keverékkel megszórni, de ezek kívül kevés fokhagymával is ízesíthetjük a levesünket.

A grillszezonban is van keresnivalója az újkrumplinak, hiszen a magas víztartalma miatt a fóliába zárt, megpucolt krumpli hamar megpuhul a parázsban, illetve a tárcsán, grillrácson is könnyedén elkészíthető.

Hogyan válasszunk újkrumplit?

Csak szép, hibátlan, kemény példányokat vegyünk, olyat, amelyeken nincsenek sérülések. Akárcsak a már felnőtt krumplinál, a kiskrumplikat is érdemes hűvös, nedvességtől mentes helyen tárolni.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!