Karfiol krémleves, fűszeres húsgombócokkal
Könnyű, ízletes krémleves.
- 1.5 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 600 g karfiol
- 250 g darált sertéshús
- 8 dl víz
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál cayanne bors
- 1 kávéskanál őrölt koriander
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 2 teáskanál só, bors
- 2 evőkanál olaj
1.
Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát.
2.
Beletesszük a fagyasztott karfiolt, és hagyjuk pirulni, majd mikor már kicsit felengedett, felöntjük a vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, és hagyjuk főni.
3.
Miközben fő a leves, a húsgolyókhoz egy tálban összekeverjük a darált fúst, a tojást, a vöröshagymát, a fokhagymát, (fokhagymanyomóval préseljük bele) a zsemlemorzsát, és a fűszereket.
4.
Kis golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokos előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogósra sütjük, és a leves feltétjeként tálaljuk.
5.
Ha a karfiol megfőtt, botmixerrel, vagy turmix géppel leturmixolom a levest, majd hozzáöntöm lassan csurgatva a tejszínt. Ezzel már épphogy csak összemelegítem és kész az étel.
6.
Tálaláskor a levesre halmozzuk a húsgombócokat, és megszórhatjuk egy kis petrezselyemmel.
- A vöröshagymábol a levesbe 1 fej megy, a félfej pedig a darálthúsba.
- Ugyanigy a fokhagymával is, 2 a levesbe, 1 a húsba.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!