Bár legtöbben a júniusi, júliusi, augusztusi időszakot tekintik az eltevés, a befőzés klasszikus idejének, a télen fellelhető gyümölcsökből, citrusokból is érdemes eltenni lekvárt, zselét, szörpöt, chutney-t, ki mit kíván ezekből az ízekből átmenteni az ínségesebb időszakokba.
A téli eltevésnek jó alanya lehet a kezeletlen héjú narancs, citrom, Meyer citrom, mandarin, lime, ananász, mangó vagy banán.
Lekvárra fel!
A narancs és a citrom kitűnő alapanyag lekvárkészítéshez. A kezeletlen héjú, azaz nem permetezett, emberi fogyasztásra is alkalmas héjú példányokat héjastól érdemes nagyon vékony szeletekre vágni, majd darabokra metélni, és így befőzni. Befőzőcukorral biztos meglesz a kellő pektintartalma a lekvárnak, és ennél a lekvárnál a színek intenzitása miatt sem kell aggódni, bőven van benne annyi citromsav, ami szép élénken tartja a színeit.
A citrusokat keverhetjük is, a magnélküli klementin jó partnere lehet a narancsnak, a citrom kifejezetten mutatós és finom a lime-mal vagy a naranccsal, esetleg rózsaszín grépfrúttal kombinálva. De nem csak a citrusokat házasíthatjuk egymással, hanem a citrus alapú lekvárhoz adhatunk ananászt, maracuját, mangót vagy épp banánt, ezzel sűrítve, gazdagítva a születő lekvárunkat.
A lekvárokat fűszerezhetjük is, a citrusos alaphoz nagyon jól passzolnak a zöldfűszerek: a lekvárokat ízesíthetjük mentával, citromfűvel, thai citromfűvel, korianderrel, bazsalikommal is, illetve pici chilivel csempészhetünk extra ízeket a megszokottak mellé. A hagyományos lekvár ízesítésére használt fűszerek itt ugyancsak bevethetők, a vanília nagyon jó partnere a citrusoknak, csillagánizzsal, szegfűborssal, szegfűszeggel, kardamommal szintén ízesíthetők ezek a lekvárok.
Zselékészítés citrusokból
A citrusokból készített zselével nagyon jól lehet később süteményeket, joghurtokat ízesíteni. Elkészítésük hasonlatos a lekváréhoz, annyi a különbség, hogy főzés közben le kell szűrni sűrű gézen, majd zselatinnal behúzni annyira, amennyire nekünk megfelel. Itt is számtalan változatban gondolkodhatunk, a citrusok teljes skálájából merítve az ihletet a különféle házasításokhoz.
Meyer citrom, a tökéletes citromkrém alapja
Az angol citromkrém, a lemon curd nem véletlen örvend nagy népszerűségnek. A gazdag ízű, illatos, kevéssé savanyú Meyer citromból a legfinomabb változatot készíthetjük el. Az angolok már évszázadok óta készítik ezt a nyalánkságot, amit piskótákhoz előszeretettel adnak, de mára már az egész világ vadássza a Meyer citromokat, hogy ezt az addiktív krémet elkészítse. A krém titka - a minőségi citrom felhasználása mellett - a hozzáadott vajban és tojássárgájában leledzik, ezek teszik teljessé a lemon curd-öt.
Kandírozva tartósítani
A kandírozás szintén egy remek formája a citrusok konzerválásának. Ehhez a kezeletlen gyümölcshéjat úgy kell megpucolni, hogy a belső, fehér, kesernyés részt teljesen eltávolítjuk, majd a fennmaradó részt egy előre elkészített cukorszirupba kell megfőzni. A megfőtt, sziruppal alaposan átitatott héjat hagyni kell teljesen kiszáradni, majd ezt követően üvegbe téve nagyon sokáig eláll.
Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!