Receptfeltöltés
Nem csak a nyár gyümölcseit lehet eltenni!
Nem csak a nyár gyümölcseit lehet eltenni!
Szerző: Wessely Márta

Bár legtöbben a júniusi, júliusi, augusztusi időszakot tekintik az eltevés, a befőzés klasszikus idejének, a télen fellelhető gyümölcsökből, citrusokból is érdemes eltenni lekvárt, zselét, szörpöt, chutney-t, ki mit kíván ezekből az ízekből átmenteni az ínségesebb időszakokba.

A téli eltevésnek jó alanya lehet a kezeletlen héjú narancs, citrom, Meyer citrom, mandarin, lime, ananász, mangó vagy banán.

Lekvárra fel!

A narancs és a citrom kitűnő alapanyag lekvárkészítéshez. A kezeletlen héjú, azaz nem permetezett, emberi fogyasztásra is alkalmas héjú példányokat héjastól érdemes nagyon vékony szeletekre vágni, majd darabokra metélni, és így befőzni. Befőzőcukorral biztos meglesz a kellő pektintartalma a lekvárnak, és ennél a lekvárnál a színek intenzitása miatt sem kell aggódni, bőven van benne annyi citromsav, ami szép élénken tartja a színeit.

A citrusokat keverhetjük is, a magnélküli klementin jó partnere lehet a narancsnak, a citrom kifejezetten mutatós és finom a lime-mal vagy a naranccsal, esetleg rózsaszín grépfrúttal kombinálva. De nem csak a citrusokat házasíthatjuk egymással, hanem a citrus alapú lekvárhoz adhatunk ananászt, maracuját, mangót vagy épp banánt, ezzel sűrítve, gazdagítva a születő lekvárunkat.

A lekvárokat fűszerezhetjük is, a citrusos alaphoz nagyon jól passzolnak a zöldfűszerek: a lekvárokat ízesíthetjük mentával, citromfűvel, thai citromfűvel, korianderrel, bazsalikommal is, illetve pici chilivel csempészhetünk extra ízeket a megszokottak mellé. A hagyományos lekvár ízesítésére használt fűszerek itt ugyancsak bevethetők, a vanília nagyon jó partnere a citrusoknak, csillagánizzsal, szegfűborssal, szegfűszeggel, kardamommal szintén ízesíthetők ezek a lekvárok.

citrom.jpg

Zselékészítés citrusokból

A citrusokból készített zselével nagyon jól lehet később süteményeket, joghurtokat ízesíteni. Elkészítésük hasonlatos a lekváréhoz, annyi a különbség, hogy főzés közben le kell szűrni sűrű gézen, majd zselatinnal behúzni annyira, amennyire nekünk megfelel. Itt is számtalan változatban gondolkodhatunk, a citrusok teljes skálájából merítve az ihletet a különféle házasításokhoz.

Meyer citrom, a tökéletes citromkrém alapja

Az angol citromkrém, a lemon curd nem véletlen örvend nagy népszerűségnek. A gazdag ízű, illatos, kevéssé savanyú Meyer citromból a legfinomabb változatot készíthetjük el. Az angolok már évszázadok óta készítik ezt a nyalánkságot, amit piskótákhoz előszeretettel adnak, de mára már az egész világ vadássza a Meyer citromokat, hogy ezt az addiktív krémet elkészítse. A krém titka - a minőségi citrom felhasználása mellett -  a hozzáadott vajban és tojássárgájában leledzik, ezek teszik teljessé a lemon curd-öt.

Kandírozva tartósítani

A kandírozás szintén egy remek formája a citrusok konzerválásának. Ehhez a kezeletlen gyümölcshéjat úgy kell megpucolni, hogy a belső, fehér, kesernyés részt teljesen eltávolítjuk, majd a fennmaradó részt egy előre elkészített cukorszirupba kell megfőzni.  A megfőtt, sziruppal alaposan átitatott héjat hagyni kell teljesen kiszáradni, majd ezt követően üvegbe téve nagyon sokáig eláll.

mandarin.jpg

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!