Receptfeltöltés
Mutatós karácsonyi előételek
Mutatós karácsonyi előételek
Szerző: Wessely Márta

Az ideális karácsonyi előétel elegáns, mutatós, jól illik az őt követő menüsorba. Az sem baj, ha könnyedén és előre elkészíthető. Az előétel az a fogás, ahol a háziasszony minden látványos trükköt bevethet.

Az előétel esetében nagyon el kell találni a mennyiséget. Nem lehet sok, hisz várnak még ránk fogások, de nem is lehet kevés, hiszen mindenki éhesen és kíváncsian ült asztalhoz. Íme, néhány remek példa arra, hogy mi mindennel indulhat a karácsonyi vacsora.

Blini

Az apró, vastag palacsintáknak senki sem tud ellenállni. A pici, kerek, orosz palacsintákat előre is megsüthetjük és többféle feltétet, kencét készthetünk hozzá. A blininek nagyon jó partnere a kaviár, amelyből nem kellenek mennyiségek, hiszen csupán dekorációként ültethetjük rá a habzsákból kinyomott vajas vagy sajtkrémes ágyra. A kaviár mellett lazacmorzsa, durvára vágott, pirított és fűszerezett csonthéjasok kerülhet még a minipalacsintánkra, de leheletvékonyra vágott hideg sülttel vagy házilag füstölt lazaccal is koronázható a blini. A végső dekorációhoz pedig tökéletes egy kevés friss kapor, snidling vagy fodros levelű petrezselyem.

Füstölt lazac házilag

A házilag készített füstölt lazac messze nem olyan komplikált fogás, mint amilyennek hangzik. Cserébe rengeteg babért learathatunk vele és jóval a füstölt lazac bolti ára alatt kihozhatjuk a tökéletes végeredményt. A cukros-sós szárazpácban érlelődő halat kedvünk szerint fűszerezhetjük, kevés édesköménnyel, citrusokkal, kaporral adhatunk neki karaktert, de mostanság nagy divatja van a nyers céklával való pácolásnak, amelytől a hal egy elképesztően szép, élénk burkot kap. A hal elkészítése persze időigényes és sokban függ attól is, hogy hideg vagy meleg füsttel fejezzük-e be a folyamatot, azaz 2-3 napra is szükség lehet, mire elkészül az előételünk.

 Az elkészült lazacot kínálhatjuk carpaccioként, krémbe kombinálva vagy szelet formájában ültethetjük friss tormával vagy wasabival ízesített sajtkrémes blinire, frissen pirított bagett-szeletre, pirítósra, de kevert salátával is kínálhatjuk.

Töltött tojás

A töltött tojás nem csak a húsvéti időszakban állja meg a helyét az asztalon. A falatnyi, könnyed előételt jól karakterizálhatjuk, könnyen kaphat olyan krémet, ízesítést, amely jól passzol a menüsor többi eleméhez. A klasszikus töltött tojások mellett, javasolt kipróbálni a fűszeres bulgurral töltött, az indiai lencsekrémmel gazdagított vagy a sonkasalátával felturbózott változatokat. A tojás megtöltéséhez a házi készítésű lazacot szintén felhasználhatjuk, késes aprítóba téve összedolgozhatjuk a kiemelt sárgájával és egy kevés jó minőségű olívaolajjal vagy krémsajttal. A lazackrémet fűszerezhetjük kaporral, petrezselyemmel és habzsákból könnyen és esztétikusan belenyomhatjuk az előkészített tojáscsónakokba. Ugyanígy alkothatunk füstölt sonkás krémet is.

Kommentet írok

Kommentelni csak bejelentkezve tudsz!

Belépés Regisztráció
Kommentek (0)

Még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első!